plovdiv

ett år i Bulgarien... eller blev det två?

vardagsliv

Kategori: Allmänt

ett brev till Dig!

Kategori: Allmänt
en bild säger mer än tusen ord...

Kategori: Allmäntmänniskor, och ett gatuhörn

Kategori: Allmänt


Vackra, vackra Laura! Min amerikanska tvillingsjäl och outmanad given bästis i Plovdiv!


Vgenia hämtar tio kilo hemlagad mat på tåget, skickat av sin mamma från andra sidan Bulgarien :)


En suddig Gerardo på Night of the Museums igår..


Ett gatuhörn. Japp.

Blir inte mycket skrivet idag heller då jag fortfarande har ont. Nu har jag också vant mig så mycket med allt att jag inte längre reagerar så mycket på kultur"krockarna".. Dock bytte busschauffören plats med en kompis i farten - kompisen började köra några sekunder efter, detta var på min första busstur! Haha, det var spännande :) Lever livet gott och mår prima, trots hemliga korvar i bröden till och från.

Nu blir det konsert på skolan, och ännu en kulturnatta-kväll "Night of the Museums" där allt är gratis och öppet hela natten, massa gatukonst och musiker o folk ute, liksom igår.

Måste bara äta nåt... suck, igen? Det var ju bara sex timmar sen? Uh...

helg!

Kategori: Allmänt

Ibland undrar jag om jag, när jag har det lite för bra med något, liksom söker dramatik och skapar ett frågetecken eller problem? Bara för att. Någon annan som gör samma?

I övrigt ska sägas att jag haft ont i vänsterhanden och inte velat skriva nåt på datorn, åtminstone inte längre texter.. så det har inte blivit mycket skrivet här i veckan. ...men jag hoppas såklart på förbättring snart så jag kan börja rapportera allt spännande som har hänt! Snart...........

Alison Krauss - We hide and seek


- Vad är det som händer 2,9km upp bland molnen undrar jag?


Nu iväg på kör! Veckans höjdpunkt!!Ps. Ja, Eva, vi ligger en timme före här. :) Ds.

bulgariens nationaldag

Kategori: Allmänt

Sov till 14 idag.. nästan 12 timmar.. resten av dagen tillbringades mest utomhus på stan, letandes brevlåda och hängandes hos Laura och Gerardo. Gick runt i gamla stan och det är SJUKT VACKERT. Gick utan kamera och svårt att beskriva men helt fantastiskt fint var det! Kullersten, gamla vackra hus och marknader, träd och grönska.. Och när jag säger gamla stan så menar jag verkligen Gamla. Vissa delar av Plovdiv är under utgrävning och är 6000 år gamla! Otroligt coolt att titta ned på rester äldre än romartiden.. Mitt i stan! Nu är jag så trött att jag håller på att slockna så det är väl bara att följa kroppsklockan och gå och lägga sig. :) Och klockan är inte ens tio!?

Hade tänkt gå ut ikväll och fira högtidsdagen men är För Trött.. Imorgon blir det sånglektion och möte med fiol/gadulkaläraren! Jippiii!

ett bildinlägg

Kategori: Allmänt


Den gamla sängen blev ett blivande klädskåp (eller nåt annat) som det nu hänger en bulgarienkarta på.Mitt hus och ljuva TeknoMarket!Cafét vid skolan med den fina utsikten över amfiteatern!Ett av skolans hus!Ett annat café vid skolan!Utsikten från cafét.

oj oj oj

Kategori: Allmänt

Nej nu orkar jag inte lyssna och tänka mer på valet. Tror jag ska isolera mig från Sverige ett slag. Skönt att vara utomlands när allt är kaotiskt hemma. Imorgon blir det lite olika fikan, ska äntligen få kolla in lite caféer med bra kaffe här i stan! (pulverkaffe i all ära men saknar Franks Korsvägen..) Och så kör igen :) Kanske också annan kör på kvällen. Är trött och snurrig i huvudet av all politik och staplar och känslor och reaktioner.

Fick vara med när Markus och Gunnar repade via skype idag, det var fint! Skype är verkligen grymt. Fick liksom livemusik rakt in i mitt sovrum!

Godnatt nattsvarta Plovdiv.

svtplay hurra!

Kategori: Allmänt

- det funkar!

Kvällen och natten tillbringades hemma hos Laura och Gerardo, kom tillbaka hem till lägenheten vid tolv idag efter en runda på stan med inköp av sopkvast, potatisskalare, köksredskap, tekanna, ljus, rökelse, allt för att peppa upp inför VALVAKAN! Och jag är glad att svtplay låter mig titta på tv idag trots att jag är utomlands. :)

En stund på balkongen med en kopp gott pulverkaffe blir det dock först:


Skål!
17.06

Skönt att spela fiol. Den har klarat klimatförändingen galant! Var orolig att Bertaberta skulle bli burkig och trögspelad som i Transylvanien men hon verkar ha klarat sig! Jätteskönt. Börjar dock tänka seriöst på att avböja klassiska lektioner och bara satsa på folkmusiken under året. Lång diskussion och tankebana bakom men i korthet handlar det om stresskänslan jag fick av att börja tänka på övning inför klassiska lektioner varje vecka. Blir splittrad av alla olika saker som jag känner att jag vill hålla på med under året. Ska tänka ordentligt innan jag tar något beslut, dock.

Idag är det ett till bröllop med dans och livemusik på parkeringen :) så här såg det ut när limousinen försökte ta sig in på gården:


..och en jävla massa tutande till det!

Btw, jo, Eva du kan nog känna igen tyget från gamla dar! Har grävt upp det på Korsgatan nånstans..
Karin, ja, gadulka är det som Vasco spelade! :) Å du, jag hittade Songs No Limits igår, kvällens skratt när jag visade den på middagen hos Laura och Gerardo! Så himla fuuul den är!

Nu hoppas jag alla får vad de vill av valvakan så alla blir nöjda och glada..
Tjo flöjt!

lördag kl. 14

Kategori: Allmänt

http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150099508724129&ref=mf

promenad kring huset

Kategori: Allmänt

Egentligen tänkte jag bara försöka hitta min soptunna men det blev en liten runda i kvarteren istället :)Mina grannars hus.Mitt närmsta pressbyrån  :) i samma hus jag bor iMin närmsta mataffär - också i samma hus! :)En gata i närheten. Försökte gå och titta på fotboll på en plan jag hittade i närheten av mitt hus MEN det kom en snäll gubbe och hjälpte mig hitta "rätt" och lotsade mig fram till ett konstigt restaurangparkområde för turister som plötsligt dök upp! Därifrån gick jag så fort han försvunnit men bakom det fanns den här fina gatan.Klicka så blir den stor! =)Httade sjutton olika små mysiga кафе som jag skulle vilja utforska tillsammans med någon!Ett random gathörn.Baren i mitt hus :) In till höger där bor jag!Nu börjar vi närma oss min lägenhet! Här smyger man in.Mina grannars balkonger.Min port!Postfacken till min adress som jag ännu bara vet är gata nånting nr fem och våning nr fem..Äntligen framme! Här har vi mitt sovrum!Från sängen.Japp. Mitt vardagsrum!Utsikten från min balkong! Tyvärr är det för ljust för att man ska se bergen men om kvällen är de tydliga, stora och vackra. Misstänker att Plovdivs kärnvapenreserv ligger i huset rakt fram för det är konstant bevakat av militärer och poliser. Det är spännande.

Det hände nånting väldigt roligt nyss! Hörde konstiga ljud utifrån och gick ut på balkongen och där på min gård stod ett bröllopsfölje med liten orkester och spelade och dansade!! Det var väldigt fint och det kändes att "Ja, jag är verkligen i Bulgarien!" Jag filmade lite och ska försöka lägga upp så ni får en feeling hur det var.

33 grader i skuggan - phu!


Pulverkaffe och:
  • Jackson 5 - Blame It On The Boogie
  • Chicago- 25 or 6 to 4 (STARKT!!)
  • Sofia Karlsson - Dina händer - Göteborg
Bonusspår:
  • Sofia Karlsson - Så mörk är natten i midvintertid...

fredag

Kategori: Allmänt

OJ oj oj.. Är helt slut i huvudet och kroppen idag. Kokhett ute, läste att det skulle vara 31 i skuggan, känns som 40. Drack nog för lite vatten efter joggingturen (!) i "morse" (somnade efter fem efter en trevlig natt på Skype och ställde därför klockan på 12) och det har förföljt mig hela dagen. Ont i huvudet, trött, hungrig. Kl. 14 fick jag dock vara med om det fantastiska::::::

Rep med skolans bulgariska damkör!!! 40 späda, hårdsminkade bulgariska brudar med pluffigt hår och färgglada piffiga kläder från endera åttiotalet eller vulgogarderoben.. :) (ursäkta) ..men när de började uppsjungningen fick jag en CHOCK. Svårt att beskriva men rösterna är så attackstarka, rena, klara, stora, hårda, tonen är så himla speciell och när så många med liknande röster sjunger ihop.. Ja, det är svårt att förklara. En fantastisk upplevelse, och detta var redan på uppsjungningen. Första tonen var bara, PANG. Nu är jag i bulgarien! Nu är jag HÄR! När de sen sjöng sångerna är man ju i himmelriket. Det är ju mycket på grund av körsången jag är här. Det är det här jag har längtat efter! Ska bli så kul att äntligen får lära sig På Riktigt. Dynamiken och drillarna är nånting helt unikt. Skulle de ha råd att åka på någon körtävling nån gång så hjälp vad de skulle kicka ass. Skulle önska att alla jag känner kunde komma ner och se och höra allting som jag är med om! Hoppas någon kommer och kan följa med på ett körrep för det är verkligen en upplevelse.

Jag var beredd på att dirigenten skulle vara negativt inställd till att någon icke-bulgar skulle vara med i kören, detta har jag hört från säkra källor från förra året.. :) men som tur var godkände han både mig och amerikanska Laura efter en kort provsjungning efter repetitionen och vi är välkomna på måndag igen! Tjoho! Det kommer att bli mycket plugg och hårt arbete för att hänga med i alla vändor och drillar och läsa noter med kyrillisk text men det ska gå! Och självklart yppades inte ett ord engelska under dessa timmar. Däremot klarade jag några små korta konversationer på bulgariska!

Dirigentens slagverksspel på pianot crescenderade min huvudvärk (höhö) till ganska besvärlig nivå och efter ett snabbt möte med min blivande klassiska fiollärare den trevliga Prof. Spirov smet jag hemåt istället för att gå på den andra körens repetition, Gaudeamus. Tror jag nöjer mig med en kör. Det kommer bli mycket att göra. Börjar också få second thoughts om jag verkligen ska plugga både folk och klassiskt. Tackade dock vänligt nej till två lektioner i veckan med Prof. Spirov (Men hallå? Vad håller jag på med?! Värsta chansen ju!) för jag var så trött i huvudet och kunde inte tänka mig att jag kommer hinna öva så mycket till de klassiska lektionerna.. Blir förmodligen både fiol- och gadulkalektioner inom folkmusikstudierna fick jag veta idag. :) Allting är fortfarande väldigt krångligt och för mig känns det att deras system eller kommunikation är väldigt ineffektiv. Att öva i någon av skolans lokaler är ett kapitel för sig kan jag säga.. Ville bara fråga om det gick att öva i ett hus jag var i och plötsligt hade jag bestämt möte med någon kl.13 imorgon för övningstid. Det går helt enkelt inte att bara komma till musikhögskolan och öva, det ska bokas och bestämmas och blir en himla massa krångel.. :) Många arbeten skapas helt klart i och med detta portier- och bokningsmänniskasystem! Att jag själv skulle kunna kolla på ett schema och skriva upp mig någonstans kommer inte på tal.

Nu har jag druckit lite kaffe och ätit lite mat och faktiskt precis lyckats med något stort! Köpte en kortläsare i affären där nere (som jag nu är något av en stammis på efter köp av hörlurar, högtalarsystem och kortläsare tre dar i rad, de blir väldigt glada när jag kommer iallafall!) och, liksom allt annat denna sommar förvånande nog - det funkar direkt!! Jag har nu fört över alla sommarens kort från kameran till datorn och är redo att lägga upp ett eller två på den här sidan. :) Och kanske en liten sväng i facebookalbumen också.. ;-)

Spotify, kamerakort + nya högtalare är en väldigt bra kombination!! Ikväll blir det definitivt stanna hemma och vårda huvudvärken med gamla minnen.

Salem Al Fakir, This is who I am - It's true

hormoner

Kategori: Allmänt

japp, deppkväll behöver alla ibland! nu blev det en sån idag. inte väntat, men inte ovälkommet heller.

SR Världen på www.sr.se - tack för sällskapet!!

en bild som gör mig glad och påminner om gamla äventyr! :)
...en bild som gör mig glad och påminner om gamla fina äventyr. Detta i Gambia 2005.
(eftersom jag inte har nån sladd till kameran får jag nöja mig med gamla schletna bilder från gamla äventyr :) inte så dåligt det heller! Så fort jag fått tag på en sladd ska jag uppdatera bildligen om denna resa. - lovar)

robyn - cobrastyle

Kategori: Allmänt

Nya högtalare gör mig mycket gladKarin kom hit och dansa med mig!

Attans.. nu är det precis sådär lagom varmt och ljust för att kunna ut och springa.. På dagen är det alldeles för varmt och om en stund kommer det vara för mörkt.. Borde passa på nu, alltså.. Men jag har ju mina nya högtalare att köra varma!

lugnet

Kategori: Allmänt


(jag och elin på samma båttur i somras)


Ännu en händelserik dag! Innan jag berättar om den vill jag säga tack för kommentarerna om lugnet och relaxandet. Ja, jag är nog absolut speedad och det är faktiskt inte bra. Men det är svårt att inte vara det när allt är nytt och roligt! Men jag tror jag ska försöka (verkligen försöka) köra på en ganska låg växel dessa första dagar, veckor möjligen, och acceptera att inte uppleva saker så intensivt som jag kanske skulle vilja. Det är lite fullproppat i hjärnan, känner jag. :)

Idag har det hänt många roliga saker!

1. Jag har haft min första lektion på skolan! Fick ha en nästan timmes lång sånglektion med professor Svetla Stanilova, en jättesnäll kvinna som faktiskt efter uppsjungningen sa följande ord: "Your voice is....... great." vilket var betydligt mer än jag kunnat förvänta mig! Haha! Bulgarisk sång är verkligen en helt annan teknik och man får tänka om hela tiden, öppna munnen, forma läpparna, öppna halsen, spänn av, spänn dig, andas in djupt - men ha en liten hård paus innan du börjar sjunga! avsluta alla toner abrupt, korta konsonanter, långa vokaler, absolut inget vibrato, drillar, drillar, drillar, starkt, inga varma potatisar... osv osv :) För att inte tala om alla vokaler och konsonanter som är helt nya.. Svårt att höra skillnad på alla olika l, sj, sch, scht, å, o och alla låter helt olika..!

2. Har träffat två utbytesstudenter! Är grymt glad för detta. Fick direkt superbra kontakt med amerikanska Laura och mexikanska ... Georgio (eller liknande) och har haft en superfin dag med dem! Laura spelar fiol och har väldigt lik bakgrund som mig musikaliskt, och är intresserad av samma lektioner som jag detta år. Båda ska stanna två terminer och det känns faktiskt otroligt skönt att prata med två flytande engelsktalande.. :)

3. Imorgon ska jag få prova vara med i National Choir, den traditionella damkören på skolan (gulp!). Sen blir det träff med Prof. Spirov som ska vara min lärare i klassisk musik och efter det ska jag hälsa på kören Gaudeamus på skolan som verkar vara en mer "klassisk" kör som sjunger repertoar från andra länder än Bulgarien. Vet inte än om jag ska vara med i båda körerna eller bara en men det ska bli jättekul att få komma och kolla! Tror de repar tre gånger i veckan vardera så det är nog läge att välja bara en..

4. Har fixat hörlurar och mikrofon så nu kan jag ringa gratis till andra skypare! Och ni kan ringa mig! ;-)

En sur gubbe i receptionen på skolan vägrade låta mig komma in och öva någonstans eftersom jag inte hade fixat något skol-ID med kort ännu, trots att folk försökte hjälpa mig och Elka (Erasmuskordinator på skolan) pratat med honom och presenterat mig så jag skulle få öva innan kortet blev klart. Men icket. Hans uppgift var viktig där. Har man inget ID får man minsann inte komma in i något rum, nehepp. Kul för honom att han har nåt att göra i den där glaskuben iallafall.. :)

I samma hus som jag bor i finns massor av affärer.. Idag hittade jag en TechnoMarket där jag köpte hörlurarna, där finns också högtalare till dator.. mumma.. funderar på att springa ner och köpa nu direkt. Vill ju kunna lyssna på mina skivor HÖGT!

Kanske man skulle försöka fixa lite middag? Jä!


kläppsjön

Kategori: Allmänt
...så här ser min skrivbordsbakgrund ut på min fina laptop som jag fick av stefan på UmeFolk i år när han skulle åka till Kuba :)   

Jag blir glad och sommarpepp när jag öppnar datorn! Och idag ska Oskar testa gå på Midgård - så kul!! Hoppas han trivs och att det känns Helt Rätt, som det kan göra ibland när man vågar ta ett beslut och göra en förändring som känns läskig till en början. Jag tror nog det kommer bli skitbra. Fint att ha heeeela familjen under samma tak! ;-) Jobbigt bara om Midgårdskolan sprängs helt plötsligt, då försvinner mamma, pappa, stor bror och liten bror på ett nafs..

Morgonradio

Kategori: Allmänt

Hyresvärden och några människor från kabel-tv ska komma och dra ut en sladd (?) kl. 9 så jag värmer upp inför detta med tomatmackor och pulverkaffe. Får starka kanarieöarnavibbar av pulverkaffe och doften från balkongen! Jag ska våga fråga Snejana (min hyresvärd) om inte hon vill investera i balkongmöbler åt mig. För det skulle verkligen göra livet. :) Eller bara en matta så man kan sätta sig på golvet..

Kom på att jag kan lyssna på SR via nätet och hamnade i Aurora på P2. Myyyys! Men borde jag inte lyssna på bulgarisk radio?

Kartor

Kategori: Allmänt

Jag älskar kartor.

Nu har jag satt upp fyra stycken på väggarna här hemma. Min InterRailkarta från i somras (med utritade turer självfallet: Göteborg-Venedig, Umeå-Transylvanien och Stockholm-Plovdiv), stadskarta Budapest, Köpenhamn (ramlade just ner precis nu) och såklart den största mightykartan of them all: PLOVDIV. Den har en egen plats i hallen. Stor fet och vacker. På kyrilliska såklart, insåg jag när jag skulle försöka kolla nånting på den och inte fattade ett jota. Men snart så!

Funderade över detta med inläggsdensitet. Eh, nej inte densitet. Inläggsfrekvens. Detta skulle kunna bli rena rama intresseklubben. Och det vill jag ju inte! Eller vill jag det? Detta blir nog som en dagbok, en bloggdagbok helt enkelt. Kanske ingen alls läser, men då får jag iallafall ut det jag behöver reflektera kring, och anstränger mig en smula för att formulera mig, vilket jag gillar. Inte för mycket ansträngning, dock, bara lite lagom. Jag har ju inte ens nämnt hur det har varit på skolan idag! Det var "opening ceremony" i det jag antar är aulan på skolan med tal och högtidliga dräkter, livemusik i form av solosonat för violin, pianotrio och... Tadadadaaaa folkdansuppvisning! Med liveband och damkör!!

Kärlek!

Det är vad jag vill göra i år! Så sjukt bra det var.. Kanske sju tjejer och sju killar fullt folkdräktsutrustade dansade som galningar i koreograferad bulgarisk trad-dans till en orkester på sex pers och en damkör på kanske tolv st. Alla i vackra folkdräkter. Det svängde som fan vill jag lova! Grymt bra var det!

På skolan finns också dansundervisning och de som dansade kom därifrån, musikerna var lärare som jag förstod och damkören var en proffsdamkör. Det var lugnt den bästa bulgodamkör jag hört live... :) Så tight, svängigt, rent, rytmiskt, skumt, vackert.. Tyvärr används ju inte fiol traditionellt i den här musiken och jag stöter gång på gång på problem med detta. Folk blir alldeles konfunderade och förstår inte hur jag ska kunna få över musiken från de andra instrumenten till min fiol. Jag förstår ärligt talat inte alls deras skepsis. Gadulka är ju fiolens motsvarighet och självklart kan jag ha, i värsta fall, en lärare som spelar gadulka eller nåt annat instrument om det inte finns någon på fiol! Jag kan väl lära mig låtarna från vilket instrument som helst? Hallå, gehöret eller? De verkar prata om transcripts from other instruments och jag antar att de menar notskrifter. Finns det noter blir det ju ännu enklare :) nej, jag ska helt enkelt inte bry mig om det där utan bara fortsätta försöka få till att jag får lära mig dessa låtar på fiol, jag vill jag vill jag vill! Och självklart sjunga också. Shit pomfritt. Peppen återkommer.

För en stund sen kände jag mig mätt. Liksom, mätt för att jag inte kunde ta till mig denna dagen riktigt så mäktigt som jag skulle vilja. Kanske är jag lite överladdad ändå? Överladdad med intryck från hela sommaren. Som jag kanske, kanske inte riktigt hunnit smälta än? Jag vet inte, men någon konstig känsla i mig är det. Allt är helt fantastiskt och jag är så sugen på att skolan ska komma igång, men kan liksom inte njuta av det här stillaståendet som är nu, just nu ikväll. Annars på dagen har det ju varit ganska fullt upp. Nu på kvällen fortsätter jag göra saker. Pysslar runt i lägenheten och fixar och lagar mat och kollar på youtube. Kanske borde man koppla ur lite? Hur ska man hinna smälta? Det är ganska tråkigt att bara sitta still och smälta.

Resan hit

Kategori: Allmänt

Var ska man börja? Om man utgår från Umeå som startpunkt, vilket är den plats på jorden jag för tillfället är skriven på :) så får man röra sig bortåt mitten av augusti för att få en bild av min resa nedåt Plovdiv.

17 augusti hade jag en bokad flygbiljett till Stockholm för att hälsa på en kompis och sedan spela teater med Somliga går med Trasiga Skor-föreställningen i Stockholmstrakten 18-22e augusti. Det flyget fick jag dock missa (gah just ja, läkarintyget mamma!!) pga migrän och lite strunt, men sent om sider kom jag väl till stockholm under kvällen den 19e vill jag minnas, hade ett fint rep med Trasiga Skor-gänget på Dramaten sent på kvällen (!) och sen fortsatte det bara fint under de resterande dagarna av turnén. Väldigt lyckat och trevligt samtidigt! Skulle kunna skriva hur mycket som helst om det men det passar kanske inte riktigt här i denna blogg just nu, även om jag verkligen inte tänker hålla på och begränsa mig enligt några ramar mohaha.. Sen några fina dagar i Stockholm med häng hos vänner, sen via Jönköping och besök hos Karin på Södra Vätterbygdens Folkhögskola till Göteborg för att bl.a flyttstäda ur min gamla lägenhet i Ostkupan, Kallebäck. Och hänga med folk, såklart :) ... Sen tillbaka till Stockholm för filmmusikinspelning och mer häng i krokarna, sen kan man säga att resan söderut tog fart. Tåg till Malmö och hälsa på Lotta med sin nya underbart söta lilla bebis, sen till Elsa i Köpenhamn, och rep med Banda Transilvania och häng med Nicolaj, Mads, Carina och Nanna i Mads finfina barackby vid Kristiania! Och någon dag efter detta - med Nicolajs skoda FULLPROPPAD med alla hans (obs - Hans!) saker som han ville ha med sig till Budapest där han ska plugga började vi tuffa iväg på den danska vägarna söderut! Med färja till tyskland och autobahnkörning ner till Berlin - någonstans på de mörka vägarna fick vi kontakt med Lina och Louise (se deras blogg: fiddlingthrougheurope.blogspot.com) och vi möttes upp på en kolsvart autobahn-parkering och mer peppat gäng hade man fått leta länge efter!! Hahaha. När jag har fixat sladd till min kamera ska jag lägga upp kort från detta tillfälle.. :) Så var vi inte två längre, utan fyra!

Tillsammans på vägarna svischade vi genom Tyskland fram till Berlin där vi fick sova i en gigantisk och minimalistiskt inredd, men mycket vacker gammal lägenhet i centrala stan som tillhörde pojkvännen till en vän till Louise, den vän vars födelsedagsfest som just vi fyra craschade i början av sommaren med ett FolkPower-gig mitt i natten! Tydligen sa hon inte upp bekantskapen iallafall.. :)

Dagen efter tillbringade vi spelades på en solig bro i Berlin och tjänade över 800spänn till hushållskassan! Riktigt, riktigt kul att spela på stan med Lina, Louise och Nicolaj! Börjar ju bli lite av en tradition detta! Yeah!

På kvällen körde jag och Nico vidare och anlände i Prag vid midnatt. Där fick vi sova hos en vän till mig, en couchsurfkontakt som jag bodde hos tidigare i sommar. Sjukt bra och trevligt! Dagen efter det körde vi vidare mot Budapest - via en tjeckisk poliskontroll på ett bensinletarsidospår i en liten by precis efter den tjeckiska gränsen. Där åkte vi på lite böter och en läskig timme då Nico inte lyckats få med sig några papper på bilen.. Men allt slutade gott och vi var otroligt glada och lättade när vi äntligen fick köra vidare! 500 koroner i böter (ca 200kr) men glada att de inte stoppat oss på motorvägen eftersom vi då fått 20 000 koroner i böter istället eftersom vi saknade tjeckisk väg-vinjett på fönstret.. Den köpte vi snabbt efter polisträffen, dock. :)

Ganska sent på kvällen anlände vi till Budapest, glada och trötta. Där sov vi i en natt i Nicos nya lägenhet som han delar med en trevlig men lite speciell ung ungersk man. Många plus och något minus på den mannen! Tror dock att Nico kommer trivas superbt bra allt som allt. Riktigt fint ställe var det. Dagen efter hoppade jag på ett tåg mot Belgrad, Serbien där jag delade kupé med en trevlig kille från Makedonien som jag planerar hälsa på framöver. Den åtta timmar långa resan gick fort, men sista halvtimmen var ganska jobbig.. Tåget visade sig bli ca en timme försenat vilket jag inte visste men började misstänka, och mitt tåg från Belgrad mot Sofia som jag betalat dyra pengar för skulle avgå med bara fyrtiofem minuters bytestid... Det kändes väldigt jobbigt att inse att jag hade missat mitt natt-tåg :( meeen... det väntade på mig! Jag fick springa, med hjälp av makedonska Darko som bar några av mina väskor, över hela perrongen men hann med tåget! Precis när jag hoppat upp åkte tåget iväg och nu satt jag verkligen på ett fordon som skulle ta mig till BULGARIEN!

Denna tågkupé fick jag dela med en mycket gay tysk som var supertrevlig och var på genomresa genom Europa ensam med InterRail-pass, liksom jag gjort tidigare under sommaren! Det kändes tryggt att dela kupé med honom, det var skönt eftersom natt-tågen ibland kan kännas lite ruffiga och jag tidigare under sommaren blivit mycket varnad för stölder på ett liknande tåg.. Sex gånger under natten var det pass-kontroll och två gånger kom tullen och letade lite förstrött i packningen. Utöver detta sov jag mycket gott!

Morgonen efter hoppade jag på bussen mot Plovdiv och efter 2 timmars vacker färd (fast jag sov nog mest) så anlände jag till min nya hemstad! På hållplatsen mötte mig Snejana, min hyresvärd, och tillsammans tog vi taxi till lägenheten. Efter installation och runtvisning envisades hon med att köpa mat åt mig att fylla kylskåpet med, och sen promenerade vi tillsammans till musikhögskolan så jag skulle lära mig vägen. Hon är ovanligt duktig på engelska för att vara en bulgarisk kvinna på 60+ och otroligt sympatisk och snäll mot mig. Känns fint att ha den kontakten med henne och jag vill nog gärna bo kvar i hennes lägenhet under året, om jag får. Som jag skrev tidigare ska jag nog fråga om jag kan få dela den med någon men "i värsta fall" får jag väl ta hand om hela alltet själv! ;-)


Är nyfiken på de två andra Erasmusstudenterna jag hört talas om, en amerikansk tjej och en svensk-albansk kille från Malmö musikhögskola! Imorgon ska jag ha min första lektion i bulgarisk sång kl.11! Wish me luck. :)

Plovdiv, dag 2

Kategori: Allmänt

YIHEEEI! Blogg.se automatsparade mitt förra inlägg som jag trodde försvann!!! Tack tack tack.. skickar iväg det fort innan det försvinner igen...
Så kom det, medan jag stod och lagade konstig fisk i konstig sås med mycket tabasco, meningar ploppade upp i huvudet en efter en, meningar rullandes kring temat plovdivs andra dag. Min andra dag i Bulgarien!

Bulgarien är en annan värld, det här är inte Sverige, nej. Den meningen kom inte till mig, för den var heller inte särskilt bra. I min tanke, i mitt huvud, när meningarna bara svävar fram till mig - då är de alltid så jävla bra! Då känner jag att, yeah, klart jag ska starta en blogg och skriva romantiska, intellektuella, småkryptiska men informativa meddelanden om min tid som student i Bulgarien. Jag kommer kicka ass! Men sen när jag väl sätter mig så... Tomt. Så nu vet jag inte riktigt hur jag ska börja det här. Det här är ju mitt första inlägg! Viktigt med första intrycket! Eller? Nej, det får nog helt enkelt mesa igång med detta inlägg och hoppas på att jag växer med uppgiften och att det går lättare och lättare. Så, färdigtänkt om det där.

Vaknade i morse i min egen säng här i Plovdiv. Det här är första gången på.. få se, tre år som jag bor själv. Unnar mig götta saker som att dricka direkt ur mjölkförpackningen, hålla fin ordning i köket, sprida ut saker på toaletten, spela hög musik, lämna saker på golvet bara för att jag kan och fantisera om alla enorma mysförbättringar jag ska göra på den här lägenheten. :) En lägenhet som för övrigt är stoooor. Och fiiiin. Jag har blivit mycket varnad för standarden på bulgariska boenden, men detta är by far det lyxigaste boende jag nånsin haft. När man kommer in genom ytterdörren ligger hallen åt höger med tre garderober, åt vänster ligger ett stort vardagsrum (med PIANO!) och dörr till balkongen. När man följer hallen åt höger och efter en vänstersväng ligger toaletten med badkar till vänster, efter det ett litet rum med tvättmaskin (!) och till höger om det mitt sovrum som är stort och fint och tillräckligt för mig att leva i. Rakt fram ligger köket, även det med dörr ut till balkongen... Som sagt, det är fullt tillräckligt för mig och med en standard högre än jag nånsin haft tidigare. För 250 euro får man tycka det är en ganska bra affär. Dessutom kan jag promenera till skolan på mindre än en halvtimme! Mataffär finns i samma hus, och en bar och flera andra affärer precis under mig. Ingen behöver oroa sig för mitt välbefinnande kan jag lova! Funderar dock på att fråga om jag får dela lägenheten med nån iallafall.. Känns dumt och överdrivet lyxigt att bo så stort, men jag vet inte om jag får. Hyr lägenheten av en myspianolärartant på skolan som tog hand om mig hela dagen igår. :)

Ja, just ja, vad gör jag här? Jo, jag ska plugga i två terminer på Academy of Music, Dance and Fine Arts, Plovdiv och mitt huvudämne kommer vara bulgarisk folkmusik! Det är väldigt rörigt just nu och jag förväntar mig inget annat än att de första två veckorna kommer vara luddiga och förvirrade. Än är det inte riktigt klart exakt vilka ämnen jag ska få läsa, ingen lärare pratar heller engelska så jag tror inte direkt de slåss om mig.. ;) Men jag är helt villig att få undervisning på bulgariska! Ska plugga hårt och tror också att det kommer gå fint, om man spelar mycket vill säga, musikhistoriaundervisningen kan jag dock tänka mig kommer bli.. "intressant" på bulgariska.. Blir nog inte så mycket av det, nej.

Iallafall, ska spela bulgarisk folkmusik på fiol som huvudämne, det verkar också som att jag ska få klassiska fiollektioner (jippi!!), jag ska plugga bulgarisk sång enskilt och i minst en kör, kanske två, eventuellt gadulka-lektioner (bulgarisk motsvarighet till fiol), bulgarisk dans, bulgariska språket och gud vet vad mer...


Inlägg nr 1

Kategori: Allmänt

Istället för att deppa och bli sur och inleda denna blogg med ett negativt inlägg om hur bra, långt, ärligt, fint meddelande jag nyss skrivit här men som försvann för jag är klantigast i världen så totalignorerar jag det faktumet och börjar helt om på ny kula och tänker att "det finns värre saker i världen och det nya inlägget kommer säkert ändå bli ännu bättre" och ni slipper totalt veta om den förlust ni just var med om! Bra va! Det är som när sångare ursäktar sig Innan sången och säger "förlåt, jag har lite ont i halsen" så vet man att man inte ska förvänta sig så mycket, och då tror man heller inte att det blir så särskilt bra. Fast om man inte visste om det hade man aldrig tänkt på att det inte var bra! Då njuter man mer. Så nu ska ni få njuta gärnet av mitt första inlägg, helt utan vetskap om det fantastiska ni just missade! ;) Here we go! Inlägg nr 1!

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt