plovdiv

ett år i Bulgarien... eller blev det två?

bildinlägg

Kategori: Allmänt...och så en sista bild från mig idag

Sofia-helg

Kategori: Allmänt

En händelserik och givande helg! Precis vad jag behöve. Grymt!

Fredag kväll blev jag och Laura upphämtade av våra fina musiker i folkmusikensemblen. Trots att vvi inte kunde komunicera mer än på vår brokiga bulgariska hade vi en fin två-timmarsresa i bil till Sofia (huvudstaden, ja) tillsammans. Vi mötte upp med hela ensemblen i mörkret på en skabbig bensinmack och sen bar det av..

Framme vid Bulgariska nationella televisionens högkvarter blev vi runtslussade, in i studion för hastigt och lustigt rep. (inte så lustigt förresten, massa skrik och skäll, såklart, enligt normal bulgarisk standard. Producenten var en gammal gubbe med två urläckra unga kvinnliga assistenter.. Long story..) Självklart var repertoaren helt oklar och i förändring, men jag försökte behålla lugnet men inom mig skrek jag av kaos och protester. Hela teveinspelningskvällen är ett äventyr som jag skulle kunna prata länge om, men det ska jag inte nu.

Vi var i sändning mellan 1 och 3 på natten - ett slags nattligt Jay Leno talkshow för bulgarer - sjukt coolt! Studion var stor och scenen som vi huserade på var blå i trappsteg, full med gigantiska ballonger och lustiga färger.. Folk ringde in via skype och telefon från hela världen och pratade och ställde frågor till gästerna. Och vi spelade. Mitt i programmet, under ett inspelat inslag, ropade en av programledarna bort till oss:

"Ey, ladies! Next song, you play solo. Improvisation, Bulgarski. Ok?"

Så det var bara att göra sig redo, ett snabbarr viskades fram och sen var det dags. Allting var ju live, bör nämnas, vilket gjorde det hela än mer spännande. Det verkade vara väldigt intressanta diskussioner, temat var folklore och folkpop, som jag förstod det. Intressant ämne och extremt aktuellt i Bulgarien iom chalga. (porrig folkpop som tar över allt musikutrymme i detta land)

Natten spenderades hos den fantastiska Kathryn, Lauras Fulbright-vän som även är feministisk professor på universitetet i Oklahoma. Grymt inspirerande, intelligent, avslappnad, cool och rolig kvinna. Vi har haft det fantastiskt ihop med henne denna helg! Efter tre timmars sömn begav vi oss iväg på fulbrightutflykt (där jag var medbjuden, gratis!) till ett stort, vackert monastery (kloster?) 3h utanför Sofia i bergen. Fantastiskt vackert. När eftermiddagen var till ända var dock min kvot för amerikanska 20-åringar full och det var skönt att lämna hopen vid bussen och bege sig på lite secondhand-äventyr och kinamat. Kvällen och natten blev hos Kathryn igen med diskussioner och skratt tills vi däckade. Idag, söndag, har jag och Laura promenerat runt i Sofia och upplevt mer vackra sidor av staden än jag gjort tidigare. Fint.

På bussen på väg hem till Plovdiv började huvudvärken komma som utvecklades till en kraftig migrän här hemma. Nu, några timmar senare, är jag nästan återställd men kroppen är mörbultad och skum. Trots att jag vet att jag behöver äta funkar det bara inte när jag blir så illamående, så min middag idag har blivit ett ägg, gurka, tomat, och glass. Mums! I natt ska jag sova mycket och imorgon börjar den underbara "Laura & Sofia spikar sin repertoar inför Umefolk-veckan"! ...som avrundas med det kanske ännu mer underbara att min goda vän Frida kommer hit och hälsar på! :)

Inspirerad av Kathryn och alla samtal vill jag definitivt försöka hitta ett bra uppsatsämne som involverar jämställdhet, musikpedagogik och Bulgarien till min c-uppsats till hösten. Eller bara som eget projekt. Människor! Intervjuer! Gaaah! Peppen!Okej, jag gör det, jag gör det, jag GÖR det!

Kategori: Allmänt

Jag slutar öva kl sju, tappar upp ett bad, ett glas vin, chokladglass och lägger mig med min bok. Nu får det fan va!
Häromdagen släppte Laura loss bakom fruktdisken nere på vår mataffär..

Ohoj tisdagkväll

Kategori: Allmänt

Efter en lång kväll av lång, segdragen huvudvärk och illamående har jag nu fått välbehövlig armbågs- och fingertrycksmassage av Laura och känner mig redo att gå till sängs. Har jobbat apmycket idag med Umefolkutbytet. Känns bra, produktivt! Har också övat rätt mycket och lyssnat på inspelningar. Ett kompisbesök här hemma har vi också hunnit med, så man kan nästan säga att jag varit lite social också. Till middag tyckte jag och Laura att vi fick unna oss att gå ner till restaurangen och lyssna till vårt favoritband där nere: Två gubbar med syntar som spelar amerikanska (och svenska! Både abba och roxette har dykt upp flera gånger) hits med sammetsröster i terser. De gjorde oss inte besvikna idag heller. Nu har jag dock haft huvudvärk så länge att jag känner hur de ostfyllda champinjonerna gärna vill hoppa upp halsvägen.. Ingen kul känsla. Jag hoppas jag kan sova bort det här illamåendet och att morgondagen blir mer avslappnad.


Jag och Laura hos Sonya och Todor igår, jag lite frågande "Vänta nu... hur var det man gjorde det här?" och Laura desto mer bekväm med gadulkan.