plovdiv

ett år i Bulgarien... eller blev det två?

igår och idag genom en lillebrors ögon

Kategori: Allmänt

(Oskar dikterar, Sofia slavar och skriver)

Sofia gick upp tidigt för att dansa och dirigera, Oskar ville sova så han gjorde det. När resten av familjen vaknade så gick vi upp och åt frukost och promenerade genom zigenarområdet upp genom gamla stan, tappade bort oss lite, skulle på etnografiska museet. Museet var fint, mycket gamla grejer. Efter ungefär en timme kom en skolklass. De var helt knäpptysta så det gjorde ingenting. Mamma fick en duk av en tant. Sedan gick vi ut därifrån och till skolan där vi träffade Sofia igen. Vi gick och åt lunch på ett ställe nära skolan, Göran och Sofia åkte iväg med en trumgubbe och skulle kolla på en stor trumma hemma hos honom, vi andra satt kvar och hängde ett tag, sen gick vi runt i stan. Bland annat gick vi upp på ett berg. Sen satt vi jättelänge på ett café och drack kaffe och åt glass.

Efter några timmar möttes vi upp med Sofia och Göran utanför stora postkontoret i stan. Göran hade bestämt sig för att köpa en trumma av gubben (som är lärare på Sofias skola) men hade inga pengar så de skulle fixa det senare på kvällen. Vi promenerade till busstationen och Anton gick vilse på vägen, sen så gick vi och kollade på kläder medan vi väntade på bussen. Sen tog vi bussen till bergen! (asenovgrad) När vi klev av fick vi gå 2km uppåt för att komma fram till borgen (assen's fortress) som låg högst upp på en klippa på ett berg. Sen kom vi högst upp på klippan och Sofia spelade gadulka för oss där, Göran var livrädd för att vi skulle ramla ner och ville att vi skulle hålla i oss i stolpen. Anton hoppade omkring. Sen så gick vi ner igen och lyckades till slut hitta fram till bussen efter mycket om och men. Tur att Sofia kan bulgariska! Sen så åkte vi hem med bussen och klev av och började leta efter en bra restaurang. (sofia hade ont i huvudet och det blev bråttom) Anton ville gärna äta på samma restaurang som dagen innan, och så blev det till slut. Då tog Anton och Göran en taxi till gubben med trumman, för att köpa den denna gång, medan Sofia, Oskar och Agneta var kvar på restaurangen och beställde förrätter. Sofia klev i hundbajs på vägen dit. Det var äääääckligt. Maten var supergod och Oskar och Görans maträtt bestod bl.a. av två svärd och eld. Sedan tog vi en taxi hem medan Sofia och Göran promenerade hem.

Idag gick Sofia upp tidigt igen och iväg på lektioner, vi andra sov lite till och tappade bort oss när vi skulle möta Sofia vid skolan, men vi hittade varandra. (på vägen hittade vi en musikaffär och Anton och Göran köpte massor av olika grejer) När vi kom till skolan skulle vi dricka kaffe, men inte vid skolan för Sofia hade skolkat från en lektion (en liten del av den bara..) och då gick vi till Café Morocco där Sofia hade konsert för ett tag sen. Där fanns massa instrument och vi började jamma på dem. Vi drack te och kaffe. Sen gick vi runt och kollade på saker på stan, bl.a. köpte porslin, godis och bulgarienarmband. Sen mötte vi Laura och Gerardo och gick till tre olika restauranger innan vi hittade någonstans där vi kunde äta Utomhus för det ville Göran. Göran tappade vi bort på vägen dit men till slut kom även han fram till Restaurang Godzilla. Gerardo hade med sig massa flöjter från Mexico som han och Agneta spelade på under lunchen. En hette Dödsflöjten och lät som spöken.

Sen gick vi tillbaka till skolan och gick på Sofias körlektion. Sen vi och drack kaffe på cafét utanför skolan och väntade på att trumgubben skulle komma med ett softcase. Det gjorde han! Vi satt jättelänge och solade i det vackra vädret. Sedan stack Agneta och Gerardo iväg för att kolla på kavalflöjter i en affär. Efter ett tag ringde de och berättade att de tappat bort sig i gamla stan, vi fick gå och leta upp dem och hjälpa dem fram till rätt affär. Det var samma affär som vi varit i på morgonen. I affären testade vi massa instrument och invarderade det lilla rummet. Anton ville köpa en tambura, Göran bankade på trummor, Agneta och Gerardo spelade flöjt, Sofia ville ha notställ, Laura kollade på strängar, Oskar spelade gitarr... Men vi köpte inget. Efter det så gick vi hem. Och nu är det nu. Ikväll ska vi fira Antons födelsedag på en jätteskum restaurang som Sofia bestämt. Där ska folk dansa och sjunga, tror vi, kanske i folkdräkt. Det ska bli kul.

/Oskar

Kommentarer


Kommentera inlägget här: